24 Mart 2012 Cumartesi

Meditasyon

Meditasyon, bir şey üzerine saf niyet ile derin ve kapsamlı bir şekilde düşünmek demektir.

Duyulardan kaynaklanan düşüncelerin artık söz konusu olmadığı zihinsel hale Meditasyon denir.

Bir durum veya konuyla alakalı ve o konunun hakikatini bulmak amacıyla yapılan ruhsal bir yolculuk olarak da anlatılabilir. Ancak bunu sağlayabilmek için zihindeki diğer tüm düşüncelerden zihni arındırmak gerekir. İnsanlık kadar eski hatta evrensel bir değeri olan ruhsal bir araştırmadır.

Meditasyon esnasında, öğrenmek istediğiniz konu hakkında her hangi bir düşünme eylemi içinde olmamanız gerekir. Sorunun cevabı kendiliğinden gelir. Zihin ve beden daima serbest tutulmalıdır. Düşünceler kendi konusunun dışına çıkma eğilimi gösterirse, aklın müdahalesi ile gerçek konuya dönülür. Böyle durumlarda, asıl konu dışındaki bir düşünce gelirse (ki gelir) o gelen düşünceyi sorgulamadığınız takdirde, bir süre sonra düşünce kendiliğinden akar ve gider. Burada dikkat edilecek konu sükunet içinde kalabilmek ve ilgilendiğiniz konuyla ilgili size gelecek sezgileri fark edebilmektir.

Başta Hint dinleri ve Sufilik olmak üzere, hemen hemen tüm dinlerde meditasyondan yararlanmak için çok değişik teknikler geliştirilmiştir. Her dinin kendi kutsallığı içinde gelişen meditasyon teknikleri yaklaşık 70 adettir. Temel hepsinde yaklaşık olarak aynıdır, fakat amaç ve niyete göre ayrıntılar ilave edilmiştir.

Ana kaynak veya ruhsal rehberimizle irtibata geçme hali de diyebiliriz. Düşünce boyutunda başlayan istekler enerji olarak evrene gönderilir. Bu istekler, evrende niyetinizin ve isteğinizin ne kadar yürekten ( kalp, evet kalp!) olduğu ile orantılı olarak cevaplanır.

Özellikle gün doğarken ve batarken yapılan 30 ar dakikalık meditasyonların, bizi olduğumuz halden doğal olarak özümüzdeki gerçekle yani O nunla birleştirmesi için çok iyi bir yol olduğu bilinmektedir.

Spiritüel olarak büyümenin en hızlı ve kısa yolu meditasyon yapmaktır.

Meditasyon yapan kişilerin sağlıklı beslenmeye dikkat etmeleri hafif ve besleyici gıdalar almaları meditasyonun doyurucu ve sağlıklı olabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Meditasyon için serin bir yer gerekir çünkü meditasyon sırasında beyin ısınır. En önemli konulardan biri ise Ateşli bir (olduğun hali) terk etme arzusu, yoğun bir özgürleşme isteği ve yüksek farkındalık yeteneği olmalıdır. Kişinin her şekilde sükunetini koruyabilecek soğukkanlı bir kişiliğe sahip olması da gerekir.

Her insan, muhtelif gizli güçlere ve yeteneklere sahiptir. İnsan bilgi ve güç deposudur. Tekamül ettikçe adım adım yeni yeni güçlerle ve yeteneklerle yüz yüze gelirsiniz. Böylece insan çevresini evrenin ve bütünün hayrına olmak kaydıyla değiştirip dönüştürebilir ve başkalarını olumlu yönde etkileyebilir.

Meditasyonda oturuş şekli herkesin sorduğu bir sorudur. Yatarak yapanlar da vardır ancak uykuya kolay geçiş yaptığından yatarak meditasyon tavsiye edilmemektedir. Lotus oturuşu en sağlıklı olandır ancak insan kendini nasıl rahat hissediyorsa öyle de oturabilir.

Meditasyona başlarken sürekli olarak Tanrıyı düşününüz. Zihin daimi surette Tanrı'ya yönelik olmalıdır. Zihninize dünyevi şeylerin dolmasına izin vermeyiniz. Gerisi gelecektir.

Sevgiyle kalın,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder